Udgangspunkt for denne tur er Tolne Bakker Camping i Nordjylland
Jeg planlægger min tur dagen i forvejen ud fra nogle ting, jeg finder interessante og så kører jeg hovedsageligt på små veje - også på hullede grusveje - og jeg kører med både kort og GPS som hjælp.
Stenderupvej 46, 9870 Sindal
Tlf: 98 93 02 66
Mobil: 25 73 02 66
Tolne Camping fortæller om sig selv:
Jeg gjorde mig klar til at køre en tur efter morgenbad og morgenmad. Jeg forlod campingpladsen lidt før kl. 9 og kørte til Tolne Kirkeby. Herfra videre til Rammelhøj - og som nævnt ved billederne til Lendum, videre til Lengsholm, Løth, Morild, Sæsing. Lidt forskellige landskaber at køre rundt i og pludselig fik jeg Radio MidtVest ind på bilradioen. Det varede ikke ret længe, men det undrede mig da lidt, at den kan nå så langt væk. Jeg kørte videre mod Koldbro, Mylund, Tollestrup, Vrå og til Børglum og Børglum Kloster. Jeg gik lidt rundt og kiggede på landskabet og var bl.a. oppe ved Børglum Kloster Mølle, som ligger på den anden side af vejen. Flot udsigt heroppe fra. Jeg var ikke inde for at se klosteret, men nøjedes med at se det fra vejen.
Børglum Kloster
Børglum Kloster (Børglum Sogn, Hjørring Kommune) er en tidligere kongsgård, kloster og hovedgård, der stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede. Bygningen i sin nuværende form er fra ca. 1220.
Klostret ligger ca. 5 km øst for Løkken i Vendsyssel i den tidligere Løkken-Vrå Kommune.
Klostret tilhørte præmonstratenserordenen (de hvide brødre) indtil reformationen i 1536. Ved reformationen blev klostret inddraget af kronen og forlenet til adelsmænd og gejstlige. Den sidste katolske biskop var Stygge Krumpen. Senere blev klostret af Christian 4. henlagt under det nyoprettede ridderakademi i Sorø.
I 1669 blev klostret mageskiftet til kansleren Peder Reedtz.
En væsentlig ejer var justitsråd Frederik Kiærskiold, der ejede Børglum Kloster 1715-38 og var gift med Inger født Pop. Han ombyggede kirken i 1722 og forsynede den med det eksisterende rokokoinventar i 1734. Parret havde kun datteren Christiane Marie Kiær de Kiærskiold (1714-1760), der først ægtede Johan Henrik Rantzau og siden Laurids de Thurah, hvorved Børglum Kloster kom i de to mænds besiddelse. De Thurah blev ejer i 1750 og foretog i årene 1750 til 1754 adskillige ændringer på bygningerne, der blev gjort mere regulære i tråd med barokstilens krav om symmetri. Samtidig lod han opføre et kostbart epitafium over sig selv i klosterkirken. Han kom dog aldrig til at hvile her, men er begravet i København.
Siden 1835 har klostret været i slægten Rottbølls eje. I parken findes en mindesten over modstandsmanden Christian Michael Rottbøll, der blev dræbt 1942. Han ligger begravet i parken.
Sankt Bodils kilde ligger lige nord for møllen ved Børglum.
Alt dette iflg. Wikipedia.
Videre nordvestover
Fra Børglum kørte jeg videre ud mod kysten via Skøttrup til Nørre Lyngby og kom til Rubjerg Ny Kirke, som kan ses på billedet herover. Der er en kirkeruin af den gamle kirke, men den så jeg ikke. Rubjerg Ny Kirke er opført af materialerne fra den gamle kirke har jeg læst mig til.
Rubjerg Knude området
Jeg gjorde holdt ved informations/museumsbygning (Strandfogedgården) for Rubjerg området. Herfra billedet af det skilt ved P-pladsen, som fortæller om området. Der kan læses mange ting på skiltet. Jeg talte med en dame om det var til at gå ud til Rubjerg Knude herfra eller om vi skulle køre videre for at komme nærmere og vi var enige om, at det nok var bedst at køre lidt længere mod Lønstrup og så gå derfra til knuden, især fordi det på skiltet ser ud til, at der er en P-plads tæt inde ved Rubjerg Knude.
Det viste sig så, at P-pladsen nu er flyttet helt ud til landevejen, så der var et pænt stykke at gå, men dog ikke så langt som hvis man går fra Strandfogedgården via små stier derud til.
Kortet på skiltet over foregående billede er her forsøgt gjort lidt tydeligere.
Kortet er ikke helt korrekt mere, idet den P-plads, der er markeret næsten helt ude ved Rubjerg Knude ikke er der. Nu er der som nævnt herover en stor P-plads helt ude ved Lønstrup-Løkken vejen og derfra en pæn spadseretur til knuden og fyret
Rubjerg Knude
Billedet herover er taget efter at jeg er kommet op i sandområdet omkring fyret. Det var en interessant tur gennem landskabet ud til klitten.
Det meste af vejen derud er god at gå på - der var også enkelte, der cyklede - men på et tidspunkt er det rent sand man bevæger sig på og det er noget, der kræver rimeligt godt fodtøj. Men det er hele turen værd.
Fyret
Der ligger mange rester af nedbrudte bygninger og der er langt ned til stranden. Fyret blev taget ud af drift i 1998 pga. sandflugt og ventes indenfor få år at blive opslugt af havet. Men endnu kan man gå rundt om og også op i fyret.
Der er adgang til at gå op i fyret - det gjorde jeg dog ikke, idet jeg syntes at udsigten var fin nok fra foden af fyret.
Udsigten fra fyret
Der er fin udsigt fra fyret også selvom man ikke går op i det. Dette foto er taget ned mod stranden ved foden af fyret på landsiden af fyret. Den højeste del af Rubjerg Knude er 90 meter over havet og ca. 40 meter af klitten er opbygget af flyvesand og vokser fortsat iflg dette link.
Der bliver taget mange billeder herfra denne udsigtspost. Damen i billedet talte jeg med og så et par gange fordi vi tilsyneladende kørte efter stort set samme rute.
Kort efter at jeg havde taget dette foto begav jeg mig på vej ned ad klitten og kiggede på nogle skilte der står med jævne mellemrum langs stien.
Her i efteråret 2017 er man begyndt at tale om at fyret nok skal tages ned om et par år for at undgå at det styrter ned når skrænten kommer meget tæt på. Jeg håber at jeg når at komme derop igen inden fyret forsvinder.
Læs og se mere på næste side
Seneste kommentarer